Planowanie prawidłowego odżywiania

Zdrowe odżywianie należy rozpocząć od wyzbycia się niezdrowych nawyków takich jak podjadanie między posiłkami, jedzenie pustych kalorii zawartych w chipsach i innych przetworzonych produktach. Ważne jest aby wprowadzić około 5 małych posiłków zjadanych mniej więcej w równych odstępach. Przede wszystkim nasza dieta powinna zostać wzbogacona o takie produkty jak pieczywo, kasza, produkty zbożowe, mięso, ryby, owoce, warzywa, rośliny strączkowe a także produkty mleczne. Zdrowy jadłospis musi zawierać produkty, które posiadają bardzo dużą ilość błonnika. Błonnik dostarcza organizmowi bardzo dużo energii, a także bardzo dobrze wpływa na perystaltykę jelit. Z diety koniecznie trzeba wyeliminować takie produkty jak słodycze, ciasta, chipsy i inne produkty, które zawierają dużo tłuszczy i cukrów. Poza tym konieczne staje się odstawienie alkoholu, ponieważ ma to bardzo dobry wpływ na działanie serca oraz układu krążenia. Niewielka jego ilość może dobrze działać na ciśnienie ale spożywany w nadmiarze doprowadza do wielu schorzeń.

  Szkolne sklepiki, a otyłość

Możesz również polubić…